Maja Simić, Senior brand manager, Koncern Bambi-Banat
1. Šta je za Vas brend?

Brend je obećanje konstantnog kvaliteta i prave vrednosti, dok dobar brend prevazilazi sva očekivana obećanja da bi oduševio potrošača. Dobar brend je voljen brend i ta emotivna povezanost potrosača sa brendom je zapravo ključni faktor.2. Pet najpoznatijih brendova?

Za mene je Koka-Kola sinonim za uspešan brend, poznat širom sveta, čije se poruke za osveženje prenose već više od 100 godina. Dizajn, pakovanje i način komunikacije naravno napreduju i menjaju se vremenom, ali univerzalna vrednost brenda ostaje nepromenjena.
U 2008. najbolje rangirani brend od svih je definitivno Google, koji je za samo 10 godina pokazao izvanredne rezultate. Zaštita životne sredine, filantropija i pozitivni međuljudski odnosi su stavke koje Google stalno ističe. Apple se takođe nalazi na mojoj listi brendova i predstavlja dobar primer estetske jednostavnosti brenda i distinktivnih reklamnih kampanja.
U Srbiji, među konditorima i šire, Plazma je najvoljeniji i najcenjeniji brend i poseduje ogromnu potporu lojalnih i posvećenih potrošača. Telekom, Apatinska Pivara, dizajnerka Dragana Ognjenović (Software brend) su takodje primeri uspešnih brendova u Srbiji.3. Kako Srbija da unapredi svoj imidž u SEE regionu?

Pre svega, potrebno je da još dosta radimo na minimiziranju negativnih implikacija prošlog perioda. Treba da naglašavamo pozitivizam, gostoprimstvo i dobre vibracije naših gradova i ljudi. Naši mladi sportisti i sportistkinje i njihova dostignuća predstavljaju odličan primer našeg napornog rada i posvećenosti, a pravi primeri su naši teniseri: Ana Ivanović, Jelena, Novak, zatim plivač Milorad Čavić itd. Srbija ima dosta prednosti i treba da se fokusira na svoju jedinstvenu ponudu koja će je učiniti konkurentnijom od ostalih zemalja. Potrebno je da promovišemo zdravu hranu, seoski turizam, banje, tople izvore i planiniska odmarališta.
Bambi izvozi vise od 30% svojih proizvoda u region i šire, čime zapravo promoviše najbolje iz Srbije u Jugoistočnoj Evropi.4. Da li nacionalni proizvodi mogu da postanu brendovi u SEE i kako?

Naravno da mogu, uz malo truda i pravim načinom komunikacije. Plazma je već 40 godina poznata u ovom regionu. Na primer Wellness, naš novi brend, ima odličan potencijal u tom smislu, imajuci u vidu njegov moderan koncept, prepoznatljiv imidž i namenjenost ljudima koji vode računa o zdravom načinu života.5.Kako Vi lično učestvujete u brendiranju Srbije?

Na moje veliko zadovoljstvo i radost radim u najvećoj i najuspešnijoj konditorskoj kompaniji u Srbiji. Bambi je marketinški orijentisana kompanija koja konstantno prati želje i očekavanja potrošača. Bilo dizajnom, karakteristikama, komunikacijom ili poznavanjem potrošača, mi težimo ka tome da pokazemo da je Bambi konkurent svetske klase, koji može da se nadmeće sa najboljima na domaćem tržištu, a i šire. Bambi već godinama vodi tržište, stvarajući nove brendove, stalno pružajući najbolji kvalitet svojim potrošačima i na takav način prevazilazi njihova očekivanja.Ana Marija Popović