Zoran Baki Anđelković, direktor Radio Televizije S
1. Šta je za Vas brend?

Brend je prepoznatljivost pojedinca, proizvoda, države u pozitivnom smislu. Doći do prepoznatljivosti je težnja svake individue, odnosno da stvori svoj brend. Nažalost, mislim da više pričamo o brendovima, nego što radimo na njima. Razmišljanje ljudi koji su na lak način došli do kapitala, a nisu osetili da u brend treba ulagati, dovodi do prolaznih brendova. Brend treba da se neguje kao lepa žena, svakog dana i večito.2. Pet najpoznatijih brendova?

Prvo pomislim na Nike, Google, Koka-kola, Mercedes, Sony. Kada govorimo o domaćim brendovima, to su Plazma i Jaffa, kao ozbiljniji brendovi u regionalnom smislu.3. Kako Srbija da unapredi svoj imidž u SEE regionu?

Mi često imamo pogrešnu predstavu o brendovima, pa ih posmatramo samo kao svetsku kategoriju, a ne posmatramo brend i kao teritorijalnu stvar. Svaka individua treba da se bori da stvori brend u svom mestu, u svojoj republici. Tek onda možemo da razmišljamo kako ćemo da imamo prepoznatljive brendove i na širem prostoru. Ono što je važno, je da Srbija mora da počne da razmišlja kao lider u ekonomskom smislu.4. Da li nacionalni proizvodi mogu da postanu brendovi u SEE i kako?

Spomenuo sam već Jaffu i Plazmu, ali i mnogi drugi srpski proizvodi mogu da postanu regionalni brendovi. Dok Srbija dakle ne počne da razmišlja kao ekonomski lider, ona neće stvoriti ozbiljne regionalne brendove. Dosta se na tome uradilo, ali ne dovoljno. Mora se pristupiti ofanzivnije prostoru Jugo-istočne Evrope, kao prostor koji će obezbediti pozicioniranje naših proizvoda kao regionalnih brendova.5. Kako Vi lično učestvujete u brendiranju Srbije?

Naš skroman doprinos je u tome da od nekoliko brendova koje imamo, dva su objektivno regionalni. Oni koji se razumeju u muzičku industriju u regionu, Radio S je prepoznatljiva kategorija, i ako se ne čuje van prostora Srbije. Ali u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, kad pričate o toj oblasti – zna se za doprinos Radija S muzičkoj sceni regiona. Naravno, ograničenost Radija S da bude u pravom smislu i kod šire publike regionalni brend, je prostor na kome se čuje. Međutim, mislim da smo sa Radijskim festivalom, napravili regionalni brend. Kada govorite o muzičkim festivalima, bilo gde na prostoru bivše Jugoslavije, svi će vam među nekoliko najpoznatijih festivala, nabrojati i Radijski festival koji Radio S organizuje. Ne samo po broju učesnika koji su van prostora Srbije, već i po doprinosu kada je reč o kvalitetu i pesmama koje se na tom festivalu pojave. Objektivno, to se već pokazuje kada je reč o saradnji Srbije je hrvatskim Radijskim festivalom, sa Radio-televizijskim festivalom u BiH i na drugim prostorima, kao i po broju učesnika. To sve ukazuje na to da je Radijski festival postao regionalni muzički brend.Ana Marija Popović