Dr Zoran Stojiljković, docent Fakulteta Političkih Nauka
1. Šta je za Vas brend?

Brend je proizvod, svojstvo ili karakteristika određene zemlje, regiona ili proizvoda koji ima sposobnost da bude prepoznatljiv.2. Pet najpoznatijih brendova?

Brendovi koji mi padaju na pamet su pre svega ekonomski brendovi. Uglavnom su to brendovi koji imaju korporacijski, međunarodni karakter. To su Koka-kola, Nike, McDonald’s. Proizvodi koji imaju regionalne karakteristike, dovode do rasprava čiji je nacionalni brend ajvar ili rakija.3. Kako Srbija da unapredi svoj imidž u SEE regionu?

Osnovna stvar je u tome da se redizajnira imidž koji smo imali u devedestim godinama. Stekli smo imidž agresivnog, militarnog, netolerantnog, kao nekakva ”bad-boys” igračkica. Naša pozitivna priča može da bude neka kombinacija modernog i tradicionalnog. Nešto što je sa stanovišta ljudskih kontakata, tolerancije, topline, pomalo egzotika, a opet ima demokratski potencijal i pokazuje naš prirodan karakter. Ta emocija čini ovaj prostor specifičnim. Mi pozitivan brend Srbije nećemo napraviti visokom tehnologijom, već jednim sentimentom, sećanjem na neki raniji ritam, što ima karakter prirodnog i opuštenog.4. Da li nacionalni proizvodi mogu da postanu brendovi u SEE i kako?

Mogu, u nekoj vrsti regionalne karte u kojoj bi se miksovali svi proizvodi, od nacionalnih kuhinja do etno muzike, jer to su specifičnosti ovog regiona. To je i lokacija, i istorija, i sve se toliko prepliće da se ne zna praktično ni čije je šta. Ekskluzivna veza da je nešto samo srpsko ili srbijansko, je nešto što neće proći. Treba graditi regionalne brendove, u koje treba preplitati različite tradicije, što se pokazuje na nivou kuhinje, folklora, pa i književnosti.5. Kako Vi lično učestvujete u brendiranju Srbije?

Time što nastojim da ona bude umivena, normalna i pristojna zemlja za život i da nema ovu vrstu negativnog imidža.Ana Marija Popović