Vesna Perić, direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza
1. Šta je za Vas brend?

Brend, reč koja je u poslednje vreme veoma aktuelna, predstavlja našu svakodnevnicu i nešto od čega smo svi mi, potrošači, veoma zavisni. Svaki dan čujemo raznorazne reklamne poruke koje nas usmeravaju na to koje proizvode da kupujemo i za koje robne marke da se opredeljujemo. Hteli mi ili ne, to je jače od nas, a objektivno gledano, u takvoj masi proizvoda i treba da postoje neki kriterijumi prema kojim bi potrošač trebalo da razlikuje proizvode.2. Pet najpoznatijih brendova?

Ako dozvolite, ja kao profesionalac ipak ne bih odgovarala na ovo pitanje. S jedne strane, zato da ne bih favorizovala nikoga, a s druge, zato što nemam kriterijume za ovaj izbor.3. Kako Srbija da unapredi svoj imidž u SEE regionu?

Stabilizacijom političke scene u našoj zemlji, kao i regulisanjem propisa privrednog poslovanja, Srbija će svakako podići svoj rejting među drugim zemljama koje nas okružuju. Naše firme izuzetno dobro posluju, poznate su po regionu, te je neophodno koordinisati napore kako bi sveukupna slika koju odajemo bila jedinstvena i pozitivna.4. Da li nacionalni proizvodi mogu da postanu brendovi u SEE i kako?

Pri razvijanju jakog brenda na internacionalnom tržištu, robna marka da bi postala brend, ona mora da u svesti potrošača ima određenu vrednost, koja je odvaja od drugih vrednosti u potrošačevom kvalitetu života. Za stvaranje jakog brenda neophodan je agresivan marketing i to na svim tržištima i u svim oblicima komuniciranja. Pravilniim pristupom svaki brend može postati popularan na bilo kom tržištu.5. Kako Vi lično učestvujete u brendiranju Srbije?

SIEPA aktivno učestvuje u brendiranju Srbije, odnosno u formiranju pozitivne slike o našoj zemlji. Predstavljanjem domaćih izvoznika na međunarodnim sajmovima iz raznih oblasti privrede, kao i prezentovanje o mogućnostima investiranja u Srbiju na investicionim konferencijama i skupovima, SIEPA se trudi da na međunarodnoj sceni podigne svest ljudima o potencijalima naše zemlje.Ana Marija Popović