Zoran Puhač, Odnosi sa javnošću, Kompanija Mozzart
1. Šta je za Vas brend?

Brend je za mene, pre svega, obećanje, odnosno još preciznije, ispunjenje obećanja, koje se daje potrošačima ili klijentima za određenu robu ili uslugu. Iza svakog brenda postoji vrlo precizna ponuda nosioca brenda – šta on nudi u zamenu za neku nadoknadu? U zavisnosti od toga koliko je kompanija jaka da ispuni obećanje brenda, toliko je jak i sam brend.2. Pet najpoznatijih brendova?

Ad hoc svakako Koka-kola, Nike, McDonald's, Sony, Adidas.3. Kako Srbija da unapredi svoj imidž u SEE regionu?

Srbija mora da jača svoje državne institucije. Kada se nametne kao ozbiljna i uređena država, onda može da unapređuje svoje pojedinačne brendove. Uostalom, sve države u svetu koje same postaju sinonim za neki brend, na primer Švajcarska za satove, Amerika za Koka-kolu, su pre svega uređene države, i to je osnovni preduslov za promenu imidža na bolje.
4. Da li nacionalni proizvodi mogu da postanu brendovi u SEE i kako?

Nacionalni proizvodi svakako mogu da postanu ne samo regionalni brendovi, nego i svetski. U tom smislu, Srbija ima veoma dobru šansu da razvije postojeće, ali stvori i nove brendove. Opšti je, ne samo trend, nego i potreba u svetu, za zdravom i ekološki ispravnom hranom i tu je velika šansa naše poljoprivrede. Država ima veliku obavezu da sačuva ekološke preduslove za razvoj talvih vrsta brendova. Ukoliko bismo uspeli da se nametnemo nekim drugim brendovima u visokim tehnologijama, kao zemlja u kojim umeju da niknu takvi brendovi, bolje po nas.5. Kako Vi lično učestvujete u brendiranju Srbije?

S obzirom na to da je kompanija Mozzart vodeća u Srbiji u oblasti organizacije igara na sreću i sportskog klađenja i ima realne ambicije da postane i regionalni lider, svi oni napori koje mi u kompaniji činimo na jačanju tog domaćeg brenda, svakako doprinose i ukupnom brendiranju Srbije. Takođe, svako od nas može da doprinese time što veoma dobro, kvalitetno i profesionalni radi svoj posao i time pošteno odnosi prema svojoj državi. Samim tim se podiže i imidž i poboljšava brendiranje Srbije. Mislim da time što se trudim da dobro radim svoj posao, doprinosim i imidžu Srbije.


Ana Marija Popović