Nebojša Glogovac, glumac
1. Šta je za Vas brend?

Za mene je brend jedna izmišljotina modernog doba, nastala kao neko biće koja pravi, hrani, raste, napada potrošački mentalitet i što ga bolje napada - to je brend veći.2. Pet najpoznatijih brendova?

Google, pa omražena Koka-kola, pa razne marke automobila – Porše, Mercedes, BMW.3. Kako Srbija da unapredi svoj imidž u SEE regionu?

Pozitivnim delatnostima, nema tu neke velike tajne. Kvalitetnim proizvodima, koji se oslanjaju na nešto čega mi imamo dovoljno da bi taj proizvod mogao da traje. Zatim, nekom vrstom estetike i normiranja tog proizvoda, da se zna ispod kog nivoa se ne ide.4. Da li nacionalni proizvodi mogu da postanu brendovi u SEE i kako?

U prethodnom odgovoru sam i taj odogovor dao. Možemo filmovima, jer tu imamo značajne resurse. Imamo dobre reditelje, pisce, glumce. Uopšte treba da se ispita celokupna delatnost naše populacije da se vidi čime se bavimo i čime možemo da se bavimo, pa vidimo šta nam dobro ide. Ide nam dobro film, sport, umetnost, imamo tu ljude na raznim poljima, kao Marina Abramović. Mislim da bi naši intelektualni resursi mogli da postanu regionalni brendovi. Dakle treba da koristimo ono što imamo, kao na primer šljive, ili žita, kojih sigurno imamo dovoljno. Ili, recimo, ruda koje postoje samo ovde i na još nekoliko mesta u svetu.5. Kako Vi lično učestvujete u brendiranju Srbije?

Učestvujem tamo što se bavim svojim poslom na najbolji mogući način koji ja mogu da osmislim i ostvarim. Mogu i bolje, ali se u ovakvim okolnostima, trudim da ne idem ispod tog nekog donjeg nivoa koji sam sebi zacrtao. Pokušavam da učestvujem u projektima za koje procenim da će biti kvalitetni i da će nešto reći, možda ne pozitivnno, ali istinito. Laganim formiranjem neke naše estetike i nekog našeg izraza koje razumeju ljudi u insotranstvu, možemo da budemo komunikativniji sa svetom.


Ana Marija Popović