Tanja Stojanović, PR konsultant, PR agencija PRiZNANJE
1. Šta je za Vas brend?

Brend je poziv, brend je pažnja, brend je želja, brend je neodoljivost, brend je izbor! Iskombinujte ove ključne reči i dobićete niz kreativnih definicija.2. Pet najpoznatijih brendova?

Brendove možemo da nadjemo svuda oko nas - bilo da su oni elementi kreativne ekonomije potrošačkog društva, ili su prosto svojim značenjem postali svojevrsni prioritet u našoj ličnoj percepciji. Rangiranjem planetarnih brendova bave se mnoge svetske kompanije analizirajući njihovu opštu poznatost i prihode koje donose, a ja mogu da govorim o svojim ličnim brendovima, koji me, iz neuhvatljivih razloga, kupuju. To su : Srbija, Kalemegdan, Vladeta Jerotić, Politikin Zabavnik i vino Vranac!3. Kako Srbija da unapredi svoj imidž u SEE regionu?

Iznalaženjem, apostrofiranjem i dobrim eksponiranjem njenog najlepšeg duha, onim čega Srbija ima i onim što ona zapravo i jeste : prirodne lepote, zdrava hrana, zabava i provod, domaćinsko ponašanje, vedar duh, prijateljstvo, emocije.... A zatim ozbiljnim radom na pozicioniranju definisanih vrednosti i ojačavanjem koncepta te i takve Srbije, koji će dosta pomoći da se konačno potisne i prevazijđe dosadašnja negativna percepcija.4. Da li nacionalni proizvodi mogu da postanu brendovi u SEE i kako?

Apslolutno - da! Pažljivim istraživanjem, ozbiljnim radom i verom u ovu mogućnost na ličnom, korporativnom i nacionalnom planu!5. Kako Vi lično učestvujete u brendiranju Srbije?

Veliko mi je zadovoljstvo da medju brendovima koje razvijam imam i jedan koji doprinosi promovisanju organske hrane iz Srbije – Royal Eco Food, čiji identitet gradimo i na evropskom tržištu. Pionirski brendovi u svakoj branši imaju teži put i veću odgovornost, ali oni istovremeno na odredjeni način i utiru taj put i ostvaruju preduslove za bolju izvoznu budućnost naših proizvoda na inostrana tržišta, uopšte.


Ana Marija Popović