Milan Knežević, vlasnik kompanije Modus
1. Šta je za Vas brend?

Brend je za mene kolektivna prevara, do koje se dolazi masovnom medijskom hipnozom.2. Nabrojte za Vas pet najpoznatijih brendova?

Majkrosoft, Koka-kola, Gete, Van Gog. Moram pomenuti jednu domaću firmu koju intimno volim - Jagger.3. Kako Srbija da unapredi svoj imidž u SEE regionu?

Srbija bi mogla da unapredi svoj imidž tako što bi, pre svega postala organizovana država. Potom, da predstavljanje države rade ljudi koji su za to osposobljeni, kao što je Saatchi&Saatchi i neke druge firme koje rade kvalitetno konsalting.4. Da li nacionalni proizvodi mogu da postanu brendovi u SEE i kako?

Nije to samo stvar volje. To podrazumeva proces civilizacije i vizuelne kulture, ekonomske kulture, poznavanje ekonomskih potencijala, pozicija na tržištu… To je složena delta uticaja, da je najmanji onaj finalni deo svakog brenda kako ga predstavljate. Do tada postoji celi jedan život, a onda brend izlazi kao bilans celokupnog vizuelnog, ekonomskog i kultorološkog života. Tako da je to proces, kao što je i život proces.5. Kako Vi lično učestvujete u brendiranju Srbije?

Pa ja dopronosim imidžu Srbije tako što raskrinkavam "guske" koje su umislile da su "labudovi". I tvrdim da iz Srbije niko nikad ne može napraviti brend na evropskom nivou, zato što taj brend košta stotinu miliona, bez obzira kakav vi imate proizvod. Brend jednako količina novca koja je spremna, ili potencijalno moguća, da pokrijete određenu teritoriju. Odnosno, da izvršite medijsku hipnozu na potencijalne kupce odnosno konzumente.


Ana Marija Popović