Nebojša Grnčarski, general manager modne agencije Select
1. Šta je za Vas brend?

Brend je stvar, osoba ili event, koji ima toliku dozu poznatosti i referencu kvaliteta da sam po sebe privlači potencijalnog kupca ili potrošača i ostavlja utisak nečega što je već dokazano.2. Pet najpoznatijih brendova?

Pa, trenutno jedan od brendova sigurno Barak Obama, na svetskom nivou. Na našem nivou je to Novak Đoković, Boris Tadić. To su ljudi koji svojim autoritetom oslikavaju rad koji stoji iza njih. A onda, imamo vrlo kvalitetne proizvodne brendove. Brend je Plazma keks. Brend je i Hemofarm i Exit i Guča. Sve su to veliki brendovi Srbije. Brend je i noćni izlazak Beograda. Po meni to su stvari koje oslikavaju Srbiju. A brend su, u nekom kontekstu, i tranzicione promene koje se događaju u našoj zemlji.3. Kako Srbija da unapredi svoj imidž u SEE regionu?

Pre svega, većim radom. Mislim da se u Srbiji i dalje vrlo malo radi. Mislim i da je veliki problem što se sve bazira na ukazivanje tuđeg nerada i lopovluka, da bi više trebalo da budemo okrenuti svojim potencijalima. Pre svega da iskoristimo turizam, mislim da je to branša gde možemo mnogo da postignemo. Imamo fantastične planine, zašto se ne koriste za lovni turizam Homolje, Javor, Golija? To su fantastični predeli gde se mogu dovesti mnogi turisti zapadne Evrope. A, da ne govorim o poljoprivredi o kojoj se stalno priča da je potencijal Srbije.4. Da li nacionalni proizvodi mogu da postanu brendovi u SEE i kako?

Pa kako da ne. Malina, šljiva, kukuruz... imamo izuzetno kvalitetnu zemlju, stočarstvo koje je totalno zapostavljeno. A, imamo i svoje autohtone proizvode koji osvoje svakoga ko ih proba. To treba gajiti, zaštiti i pravilno plasirati na svetsko tržište. Pored prehrambenih proizvoda mislim da je turizam velika prava perspektiva Srbije.5. Kako Vi lično učestvujete u brendiranju Srbije?

Pre svega, svojim projektom Jacobs Fashion Selection, koji je najveći modni event u ovom delu Evrope. Šaljemo priloge u Hrvatsku i Bosnu, u Francusku. Dovodimo poznate dizajnere iz Amerike. Imali smo evropsku promociju kolekcije J. LO by Jennifer Lopez. Radimo mnogo stvari koje su fenomenalno odjeknule širom modnog sveta van naše zemlje. Šaljemo kolekcije naših fenomenalnih dizajnera. Posle ovogodišnjeg Jacobs Fashion Selection dve dizajnerke i J.LO, Velaskez i Sančez Veronika su poslale našim devojkama punu kutiju poklona, jer su bile oduševljene organizacijom back stage-a i kompletnim event-om koji smo uradili. Uvek se očekuje da je kod nas organizacija na nekom primitivom nivou. Ali, stvarno, što se tiče event-a, produkcije i dizajnera, svega što je direktno vezano za Select, mislim da smo u trendu sa svetskim zahtevima.


Ana Marija Popović